Friday, January 18, 2013

Nasihat Lukman Al-Hakim kepada anaknya..


NASIHAT LUKMAN AL-HAKIM KEPADA ANAKNYA

Kata Lukman Al-Hakim kepada anaknya : "Wahai anakku! Apabila perutmu penuh dengan makanan (kenyang) maka akan matilah fikiran dan hikmah kebijaksanaanmu. Semua anggota badanmu akan menjadi malas untuk melakukan ibadah, dan akan hilanglah kebersihan hati dan kehalusannya di mana hati yang bersih itu hanya akan tercapai dengan kelazatan bermunajat (mengadap Allah) dan manfaat berzikir (ingat kepada Allah)."

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Kalau sewaktu kecil engkau rajin belajar dengan tekun menuntut ilmu sebanyak-banyaknya, maka apabila kamu dewasa kelak (dihari tua) kamu akan memetik buahnya dan kamu akan menikmatinya."

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Kamu ikutlah ketika orang membawa jenazah, dan janganlah kamu mengikuti jamuan perkahwinan. Kerana jenazah itu dapat mengingatkan engkau akan kesudahan dari hidupmu di dunia yang fana ini. Sementara majlis perkahwinan akan membangkitkan nafsu berahimu dan ini akan membuat kamu merasa bahawa senang dengan kehidupan dunia."

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Aku sudah memikul batu-batu yang besar, aku juga sudah mengangkat besi-besi yang berat. Tetapi aku tidak pernah merasakan sesuatu yang lebih berat daripada tangan yang buruk perangainya.

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Aku sudah merasakan segala benda-benda pahit, tetapi aku belum pernah merasakan sesuatu yang lebih pahit dari kemiskinan dan kehinaan."

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Aku sudah pernah mengalami penderitaan dan bermacam-macam kesusahan dan kepayahan, tetapi aku belum pernah mengalami penderitaan yang lebih susah dan lebih payah dari menanggung hutang."

Kata Lukman Al-Hakim : "Wahai anakku! Sepanjang hidupku aku hanya dapat memilih 8 kalimah dari pusaka para nabi-nabi yang lalu, sabda mereka :-

1. Apabila engkau mengerjakan solat, beribadah kepada Allah swt maka jagalah baik-baik fikiranmu.

2. Apabila engkau berada dirumah orang lain, hendaklah kamu menjaga matamu (pandangan matamu).

3. Apabila engkau berada ditengah-tengah majlis, hendaklah kami menjaga lidahmu (perkataanmu).

4. Apabila engkau hadir dalam jamuan makan, hendaklah kamu menjaga perangaimu.

5. Ingatlah kepada Allah swt.

6. Ingatlah akan mati.

7. Lupakanlah budi baikmu terhadap orang lain.

8. Lupakan semua kesalahan orang terhadap dirimu.


sharing is caring *~ 
share dari sahabat.....

Wednesday, January 16, 2013

Perjuangan seorang da'ie...

Assalamualaikum.....
lame rsenye tak update.....
tittle gempakje kan....tapi hantamjela kn...tk thu nk update ao sbenarnya...mcm bnyk nk tulis...tp blurr..huhu...apa2 pun...tq untuk semua yg sudi share2 cerita...berkongsi ilmu di blog...saya suke terjah blog org...hihi...maaflh klu singgah tanpa ketuk pintu...huhu...^^
klu ada apa2 ilmu yang nk dishare...dipersilakan...
inshaAllah....ilmu perlu disebar2kan...walaupun satu ayat.....
syukran kassiran...terima kasih...
handoff~

(mcm xde kne mngena gan tittle je kan).....^^