Saturday, April 9, 2016

Bermulanya dunia praktikal

Assalamualaikum wrt bloggers semua.
Alhamdulillah, masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk hidup dan bernafas di atas muka bumiNya ini. Tamat sudah sesi pembelajaran di KUIS, selama 4 tahun pergi kuliah dan menimba banyak pengalaman hidup, bertemu sahabat-sahabat, lecturer dan semualah...rindu sebenarnya, biah KUIS sangat mendamaikan, bila dah keluar dari kuis ni rasa sangat rindu dan rasa beruntung sangat dapat belajar dan hidup di KUIS. Harapan di hati semoga apa yang telah dipelajari dapat di amalkan dan terus istiqomah bila sudah berhadapan dalam lapangan masyarakat yang pelbagai. ok ni baru muqadimah, sebenarnya, nak cerita lah sedikit pengalaman dah seminggu praktikal ni kan..(haha)

First day masuk memang berdebar, takut dia macam rasa nak kena interview pun ada, tapi disebabkan mak banyak bagi tips dan sokongan tambah dengan doa beliau, tenang sikit hati ini..Alhamdulillah berkat doa ibu dan family dapat juga diri ini praktikal dekat dengan rumah, haha..bersungguh mak nak anak dia ni praktikal dekat dengan rumah... (mcm mana nak cari org jauh ni~~haha) mungkin sebab senanglah kan dekat dengan rumah, kos pun tak tinggi...mak sanggup tu nak hantar, kite nak hantar dia tak bagi, risau anak dia ni langgar tembok rumah lagi agaknya. Btw, hari pertama disambut bagaikan puteri..chehh,, lupa lak nak bagitahu tempat praktikalnya..sy praktikal di JAIM, Bahagian Daerah Melaka Tengah, bagi penduduk Melaka yang ingin berkahwin/ Nikah/Cerai/Rujuk yang masih blurr2 tak tahu, bolehlah pm sy..haha..semua ini poyo...sy baru praktikal...tapi in sha Allah sy bantu apa yang mampu, hari pertama memang blurr, lapor diri dan ditempatkan di bahagian Runding cara dan Kaunseling, masuk2 ja kebetulan ada klien, so joinlah skali Ustaz Muhammad handle sesi kaunseling pasangan suami isteri yang ingin mendapatkan khidmat nasihat untuk masalah rumah tangga dan berhasrat untuk bercerai, sy dengar ja. (budak tak tahu apa2 lah katakan, hari pertama kot). tapi rasa sangat bermakna pengalaman di hari pertama tu, serius, dengar sendiri masalah rumah tangga org, dan pelbagai rasa di hati muncul.Untuk adik-adik yang tengah hangat bercinta, ni nak habaq, kehidupan lepas kahwin bukanlah satu yang mudah tanggungjawab kita jauh lebih besar dari sebelum kita kahwin, so persediaan itu penting, rohani, mental, fizikal. Bagi lelaki kena sedia nak mengimamkan isteri dan bakal anak-anak, kena banyak muhasabah diri selalu, jangan ikutkan nafsu semata, Berbaktilah pada mak ayah, jangan ingkar dengan arahan mereka, in sha Allah kita akan diberikan kehidupan yang terbaik dunia dan akhirat. Kahwin itu memang sunah Nabi, tetapi kita kena ada persediaan yang cukup k. ^^  (point utama)
Hari-hari kerja bukan setakat runding cara dan kaunseling ja, ada pelbagai kerja yang diamanahkan, sorting sijil nikah klien, pembubaran sijil nikah (lepas proses penceraian), daftar surat, buat surat, bagai lah..terima kasih yang teramat pada ustaz/ah, akak2 & abg2 yang sangat sporting & supportive, sepanjang seminggu ni banyak tunjuk ajar yang telah diberikan, Alhamdulillah :) 

kepada sahabat-sahabat yang sedang praktikal dan bakal praktikal, wish u all da best! tajdid niat Lillahitaala.doa bebanyak. 


*maafkan salah silap diri ini, semoga bertemu lagi, In Sha Allah 


No comments:

Post a Comment